Tüp Bebek Merkezi

Yumurta (Oosit) Dondurma

Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen yumurta hücrelerinin ileride çocuk sahibi olmak amacıyla dondurularak saklanmasıdır. Yumurta dondurma işlemi tüp bebek uygulamasına benzer şekilde yapılır ve yumurta toplama işleminden sonra elde edilen olgun yumurtalar dondurularak saklanır. Ülkemizde 2014 yılında yayınlanan ÜYTE yönetmeliğine göre kadınlar aşağıdaki durumların varlığında yumurta dondurabilir:
• Kemoterapi ve radyoterapi gibi yumurtalıklara zarar verecek tedaviler öncesinde
• Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar (yumurtalıkların alınması gibi operasyonlar) öncesinde
• Aile öyküsünde erken menopoz hikayesi olan ve yumurtalık rezervinin azaldığının üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda

Tıbbi açıdan belirli bir bekleme süresi yoktur fakat saklama süresinin bir yılı aşması halinde, her yıl yumurtaların saklanması için hastanın başvuruda bulunarak taleplerinin devam ettiğini belirten imzalı dilekçe vermesi gereklidir. Hastanın talebi doğrultusunda ya da belirlenen süre son bulduğunda, hastanın saklanma süresinin uzatılmasını istediğine dair imzalı dilekçe vermemesi halinde saklanan yumurtalar müdürlük bünyesinde kurulacak komisyon tarafından tutanak altına alınarak imha edilir. Dondurulmuş yumurtalar, merkezlerde en fazla beş yıl süreyle saklanır. Beş yıldan fazla saklanması Bakanlığın iznine tabidir.
Yumurta dondurma işlemi sonrası gebelik oranlarını belirleyen iki önemli faktör; kadının yumurta dondurduğu andaki yaşı ve dondurulan yumurta sayısıdır.

25 Haziran 2024