Tüp Bebek Merkezi

TC Sağlık Bakanlığı Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi (ÜYTE Merkezi) 02.11.2022 tarihinde Kaşüstü kampüsü 1. katta açılmıştır. Bu tarihten itibaren Tüp Bebek Merkezi uzman kadrosuyla infertilite (kısırlık) tedavisi alanında hizmet vermektedir. Merkezimizde; 1 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Uzman Doktor olmak üzere toplam sertifikalı 3 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, 4 sertifikalı Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı,1 Üroloji Uzmanı, 1 Anestezi Uzmanı, 5 Hemşire, 3 Laboratuvar Teknisyeni, 3 Tıbbi Sekreter, 1 Güvenlik Görevlisi ve 2 Yardımcı Personel ile hizmet vermekteyiz. Tüp Bebek Merkezimizin amacı; çocuk sahibi olamayan evli çiftlerden tıbben uygun olanların üremeye yardımcı tedavi metotları vasıtasıyla çocuk sahibi olmaları için gerekli uygulamaları gerçekleştirmektir.

Bir yıllık korunmasız, düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebelik elde edilememe durumu infertilite olarak tanımlanır. Kadın yaşı 35 ve üstü olan çiftlerde ise bu süre 6 aydır. Ülkemizde üreme çağındaki çiftlerde infertilite oranı %10-15 arasında değişmektedir. İnfertiliteye neden olan faktörler kadını, erkeği ya da her ikisini de ilgilendiren problemlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra çiftlerin %15’inde ise herhangi bir sebep bulunamamaktadır.

Çocuk sahibi olamayan çiftler randevu almadan ünitemize başvurabilirler. Adet döneminin 2. veya 3. günü başvuran çiftlerin değerlendirmesi, ünitemizde görevli uzman doktorlarımızla görüşmeleri ile başlar. Değerlendirme esnasında çiftlerin tıbbi geçmişi, alışkanlıkları, infertilite süresi, varsa daha önce olan gebelikler, yapılmış tetkik sonuçları ve uygulanan tedavilere ait bilgiler incelenir. Alışkanlıklar arasında özellikle sigara ve alkol kullanımı varsa bırakma konusunda, fazla kilolu olan kişilere de kilo verme açısından önerilerde bulunulur. Lüzum halinde gerekli tetkikler istenip sonuçları değerlendirildikten sonra uygun tedavi protokolleri düzenlenir.

Tedavi sürecinde elde edilen yumurta ve spermlerden uygun olanlar, uzman doktorlarımız kontrolünde, uygun laboratuvar şartlarında birleştirilerek döllenme takibi yapılır. Gelişimi tamamlanan uygun embriyolar hastanın klinik durumuna göre hastaya transfer edilir. Varsa geride kalan kaliteli embriyolar hasta onayı ile dondurularak saklanır.

Laboratuvar ve klinik uygulamalardaki tüm gelişmelere rağmen tüp bebek tedavisindeki başarı oranının % 38-40 civarında olduğu ise unutulmamalıdır.

  • tüp bebek merkezi giriş
  • koridor.JPG
  • bekleme salonu.jpeg
  • toplantı salonu.jpeg
  • personel dinlenme.jpeg
  • poliklinik.jpeg
  • hasta gözlem.jpeg
  • hasta gözlem odası.JPG
  • embriyoloji labo..JPG
  • embriyoloji lab..JPG
  • embriyo transfer odası.jpeg
  • androloji lab..jpeg
  • ameliyathane (OPU odası-yumurta toplama odası).jpeg

 

Tüp Bebek Nedir

Kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin, laboratuvar ortamında birleştirilmesi (döllenmesi) sonucu elde edilen embriyonun rahim içerisinde yerleştirilmesi işlemine tüp bebek tedavisi adı verilir.

Tüp bebek yönteminde yumurtaların döllenme işlemi iki şekilde yapılır:
1- Laboratuvarda uygun ortamlar sağlandıktan sonra belli konsantrasyonda sperm yumurtaların etrafına bırakılır ve spermlerden birinin kendi kendine yumurtanın içine girip (klasik tüp bebek- IVF) dölleme işlemini gerçekleştirmesi beklenir.

2- Laboratuvarda uygun şartlar ve mikroskop altında, seçilmiş olan en kaliteli ve sağlıklı sperm hücresi özel üretilmiş pipetler yardımı ile direkt yumurtanın içine (mikroenjeksiyon-ICSI) enjekte edilir.

Döllenen yumurtalar, 2 ila 6 gün arası laboratuvar şartlarında uygun ısı ve atmosfer kontrolü yapılarak kültür ortamında gelişmeye bırakılır. Belirlenen süre sonunda en iyi gelişimi gösteren embriyo/embriyolar seçilir ve rahim içerisine yerleştirilir.

25 Haziran 2024