Hastanemiz Numune Kampüsünde Suda Doğum Eğitimi Sertifika Programı Gerçekleştirildi
08 Nisan 2022

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsünde Suda Doğum Eğitimi Sertifika Programı gerçekleştirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin ‘in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eğitim programının amacı doğal doğumu desteklemek ve anne adayına ağrısız doğum seçenekleri sunularak sezeryan doğum oranlarını azaltmak.

Programın açılışına İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Türedi, Akçaabat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Hüseyin Arslantürk ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sevim Atalar katıldı. Eğitim programında Öğretim Görevlisi Dr. Kübra Baki Erin doğal doğum sürecini, Öğretim Görevlisi Dr. Berna Hekimoğlu doğum şeklinin yenidoğan üzerindeki etkileri, Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin ve Ebe Yıldız Baydar ise suda doğumun teorik ve pratik uygulamalarını anlattılar.

Neden Suda Doğum?
Ülkemiz sezaryen doğum oranı açısından tüm dünyada ikinci, Avrupa ve Asya kıtasında ise ilk sırada yer almaktadır. Son verilere göre sezaryen doğum oranı ülkemizde %55,4 civarında gerçekleşmektedir. Sezaryen doğumların azaltılmasında en önemli etken anne adayının doğum süreci hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve ağrısız doğum imkanlarının sunulmasıdır.

Suda doğum ağrısız doğum seçenekleri arasında yer almaktadır. Hem suyun rahatlatıcı ve sakinleştirici etki hem de rahim kasılması ve doğum sürecinin hızlanması üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Anne adayının doğal doğum sürecinde kendini güvende hissetmesini ve doğum dalgalarını daha az hissetmesini sağlamaktadır. Suda doğum havuzunun içinde doğum dalgalarını karşılayan anne adayının sürekli desteklenmesi ve izlemi amacıyla yanında ebe bulunmaktadır. Suda doğum sezaryen oranlarının azaltılmasında önemli katkısı bulunmaktadır.

Kimler Suda Doğum Yapabilir?
Doğum eylemi kendiliğinden başlayan, su kesesi erken açılmamış olan tüm anne adayları suda doğum için adaydır. Ancak anne ya da bebek açısından normal doğumun riskli olduğu durumlarda suda doğum önerilmemektedir.

Suda Doğumun Avantajları Nedir?
Doğum sırasında daha az ilaç desteği ve daha az müdahale gerekli olmaktadır. Ağrının algılanmasında azalma stres hormonlarının düzeyinde azalma sağlayarak bebeğin daha az doğum stresine maruz kalmasını sağlamaktadır. Doğum sonrası emzirme problemi daha az olmaktadır. Doğum daha hızlı ilerler, doğum kanalı daha esnek hale gelir ve doğum kesisi ihtiyacı azalır.


  • sudadogum1.jpeg
  • sudadogum2.jpeg
  • sudadogum3.jpeg
  • sudadogum4.jpeg
  • sudadogum5.jpeg
  • sudadogum6.jpeg
  • sudadogum7.jpeg
  • sudadogum8.jpeg
  • sudadogum9.jpeg