İş ve Meslek Hastalıkları
Göğüs hastalıkları, halk sağlığı ve iç hastalıkları uzmanlık alanlarına dayanan bir yan dal ihtisasıdır. İş ve meslek hastalıkları uzmanları, çalışanlarda işe başladıktan sonra gelişen veya işe başlarken var olan ancak çalışma koşulları nedeniyle seyri ve ciddiyeti değişen hastalıkları, mesleki öykü, klinik ve laboratuvar bulgularıyla birlikte değerlendirir. Ayrıca, çalışanların sağlığının korunması amacıyla çalışma koşullarının düzenlenmesini sağlayacak önerilerde bulunurlar.
Meslek Hastalığı
Meslek hastalığı, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda “Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleri” olarak; 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda ise ‘Mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık’ olarak tanımlanmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü tahminlerine göre, dünyadaki iş gücü 2.8 milyar olup, yılda en az 160 milyon meslek hastalığı/işle ilgili hastalıklar görülmektedir. İşe bağlı ölümlerin beşte dördü (yaklaşık 2 milyon) meslek hastalıklarına bağlıdır. Ülkemizde ise yıllık yeni teşhis edilen meslek hastalığı sayısının yaklaşık 300 bin olması beklenirken, kayıtlara geçen meslek hastalığı sayısı yıllık 900-1000 arasında kalmaktadır. Çalışma koşullarını düzenleyerek, işe bağlı etkilenimlerden çalışanları koruyarak meslek hastalıklarını önlemek mümkündür. Ancak, tanı ve bildirimde eksiklikler nedeniyle mesleki maruziyetlere yönelik önlemler hayata geçirilemediğinde, çalışanların sağlığı ve/veya gelir durumu olumsuz etkilenmektedir.
Polikliniğimizde meslek hastalığı şüphesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sevk edilen, bireysel başvuran veya konsülte edilen hastalar değerlendirilmektedir. Hastanemiz sağlık kurulunda meslek hastalığı teşhisi kanaatine varıldığında, Sağlık Kurulu Raporu düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirimde bulunulmaktadır.
Polikliniğimize Başvuru:
Sosyal Güvenlik Kurumu sevkiyle, bireysel olarak veya doktoru tarafından yönlendirilen hastalar, randevusuz olarak İş ve Meslek Hastalıkları polikliniğine başvurabilirler.
MHRS randevusu almak için hasta önce ana dal polikliniğinde muayene olmalı ve İş ve Meslek Hastalıkları polikliniği için yeşil listeye eklenmeyi talep etmelidir. Aksi takdirde, yandal branşı olduğu için MHRS randevusu alınamamaktadır.