Mezenkimal Kök Hücre Tedavisiyle Covid-19 Hastalığını Yendi

Maçka asm’de ebe-hemşire olarak çalışan 45 yaşındaki N.E. 15 nisan 2020 de solunum sıkıntısı, yüksek ateş, halsizlik şikayetleri ile Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırılmıştır. Yapılan tetkiklerinde covid-19 testi  (PCR) pozitif ve akciğer tomografisininde covid-19 ile uyumlu olması üzerine tedavisine başlanmıştır. Yapılan taramada mesai arkadaşları, eşi ve 2 kızınında covid-19 pozitif olması üzere hastaneye yatış yapılarak tedavisine başlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen covid-19 tedavi ilaçları uygulanmıştır. Buna rağmen klinik şikayetlerinin artması, akciğer tomografi bulgularının kötüleşmesi üzere 27 Nisan da anestezi yoğun bakım ünitesine nakledilmiştir. Burada çok yönlü yoğun bakım destek tedavisi ile birlikte ileri tedavi protokolleri uygulanmasına rağmen solunum yetmezliği ve kandaki oksijen düzey düşüklüğünün devam etmesi üzere anestezi uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seyfi Kartal, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Bayraktar Saral, Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Davut Aydın, Dahiliye Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Dr. Erhan Kader ve Anestezi Ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Eroğlu’dan oluşan ekip tarafından ileri bir tedavi olan mezenkimal kök hücre uygulanmasına karar verildi. Sağlık Bakanlığı ile iletişim sonrası Kayseriden kök hücre temini planlanırken Trabzon Ati Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezinden bu hasta için bağış olarak mezenkimal kök hücre sağlandı.

28 Nisanda sağlanan Mezenkimal Kök Hücre damar yolundan hekim gözetiminde  Anestezi Yoğun Bakım Ekibi tarafından uygulandı. Mezenkimal Kök Hücre tedavisinin 24. saatinde hastanın oksijen satürasyonu yükseldi, solunum sıkıntısı azalarak hastanın mekanik ventilasyon ihtiyacı ortadan kalktı. 48. saatte hastanın anestezi hekimleri gözetiminde yoğun bakım hemşireleri tarafından uygulanan çok yönlü yoğun bakım destek tedavisi ile beraber hayati fonksiyonları normale geldi. Yoğun bakım ünitesinde takip ve tedavisi devam ederken 3 mayısta alınan pcr testi negatif geldi. Durumu düzelen hasta 05 mayıs salı günü anestezi yoğun bakım ünitesinden şifa ile sağlık çalışanlarımızın alkışları eşliğinde  taburcu edildi.

covid1.jpg