Hastanemizde İlk Kez Epilepsi Hastalarına Vagal Sinir Stimülasyonu (VNS) Operasyonu Gerçekleştirildi.

Vagal Sinir Stimülasyonu ( VNS ) Nedir, Kimlere ve Nasıl Uygulanır ?

Operasyonu gerçekleştiren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.  Mehmet Feryat DEMİRHAN  sorulara şu şekilde cevap verdi.

Vagal Sinir Stimulasyonu (VNS); tedaviye dirençli epilepsilerde uygulanan  bir yöntemdir. Bugün için epilepsi cerrahisi yapılamayan, yapılsa da başarısız olmuş hastalarda uygulanmaktadır. Hastaların nöbet sıklığında %50-80 oranında azalmaya sebep olabilmektedir.

Sol Vagus  siniri, boyun sol bölgesindeki 3 cm lik bir cilt insizyonu ile karotid kılıfında bulunup serbestleştirilir. Serbestleştirilen sinire ” +elektrod , - elektrod ve anchor elektrod “ olmak üzere 3 elektrod sarılır. Elektrodun kablosu sol köprücük kemiğinin altına açılan 4cmlik insizyon bölgesine cilt altından klavuz tel yardımıyla ilerletilir ve jeneratöre  “pil” bağlanır.  Jeneratör göğüs bölgesine cilt altı açılan cebe yerleştirilir.

BU AMELİYAT HASTANEMİZDE İLK DEFA UYGULANMIŞ,  ŞU ANA KADAR 4 HASTAYA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAKILMIŞTIR.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Op. Dr. Mehmet Feryat DEMİRHAN