Glokom Cerrahisi Başarı ile Uygulandı

 
   

Sağlık Bilimleri Üniverstesi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde göz tansiyonu hastalığı olarak bilinen Glokom hastalığının tedavisinde uygulanan özellikli göz cerrahileri içerisinde olan Trabekülektomi ameliyatı başarı ile uygulandı.

Op. Dr. İrfan Akalın açıklamasında; “ Glokom hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülebilen, ne yazıkki uzun zaman belirti vermeyen, sinsi ve ilerleyici bir şekilde görme kaybına, geri dönüşsüz körlüğe neden olabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisinde, özellikle medikal tedaviye dirençli vakalarda Glokom cerrahisinin vazgeçilmez bir yeri bulunmaktadır. Bugün Op. Dr. Ahmet Kalkışım hocamızla beraber yıllar sonra Kanuni EAH göz kliniğimizde bu cerrahilere başlamanın ve başarı ile gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Göz kliniğimizdeki tüm değerli hocalarımız ve ekip arkadaşlarımızla beraber diğer göz hastalıklarında olduğu gibi Glokom hastalığının tanı ve tedavisinde de referans hastane rolümüze uygun olarak bölgemize en iyi ve en güncel şekilde hizmet etmeye çalışmaktayız. Bu bağlamda bizlere her konuda destek olan Sayın Başhekimimiz Süleyman Hocamız ve ekibine, ayrıca her konuda önümüzü açan Sayın İl Sağlık Müdürümüz Hakan Usta Beye çok teşekkür ediyoruz ”  dedi.

Göz Kliniği Birim sorumlusu Doktor Öğr. Üyesi Op. Dr. Cenap Mahmut Esenülkü açıklamasında; “ Kanuni EAH Göz Kliniğimizde, tüm değerli hocalarımızın özverili çalışmaları sonucu ekip ruhu içerisinde ; Retina cerrahisi, Komplike katarakt cerrahisi, Okuloplasti, Şaşılık cerrahisi, ROP tedavisi gibi birçok özellikli göz cerrahisi başarı ile uygulanmaktadır. Bunlara ilave olarak uzun zamandır planlarımız içinde olan, eksikliğini duyduğumuz Glokom cerrahisine de klinik olarak başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlimiz başta olmak üzere tüm Karadeniz Bölgesine hizmet eden Kanuni EAH mizin Göz Hastalıkları alanında da tüm bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilen referans hastane olması noktasında yoğun gayret içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda Kornea nakli başta olmak üzere ilimizde ve bölgemizde eksikliği ve ihtiyacı bulunan birçok tedavi yönteminide ilerleyen dönemde gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu önemli hizmetlerin kazandırılmasında bizlere her alanda destek olan hem hastane Başhekimliğimize hemde Trabzon İl Sağlık Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.”

glukom3.jpeg
GLOKOM HASTALIĞI NEDİR?
Glokom genellikle yüksek göz içi basıncıyla birlikte ilerleyici görme alanı bozukluğu yapan, kronik, ilerleyici, geri dönüşümsüz bir optik nöropatidir (sinir hücresi bozukluğu). En sık ve en önemli sebebi göz tansiyonu yüksekliği olduğu için halk arasında göz tansiyonu hastalığı olarak bilinir. Fakat göz tansiyonu normal olsa da glokom hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Dünyadaki önlenebilir körlüğün en sık 2. nedeni olarak göze çarpan glokom, erken teşhis ve tedavi ile önlenebilmektedir. Dünyada 40 yaşın üzerindeki bireylerde hastalığın prevalansı (kabaca görülme sıklığı) % 2.65 olarak görünmektedir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada dünyada 40-80 yaş arasındaki glokomlu toplam hasta sayısı 64.3 milyon olarak tahmin edilmiştir. Ayrıca DSÖ verilerine göre 2010 yılında dünyada toplam 8.4 milyon insan glokom nedeniyle kör olmuştur. Glokom tüm bu veriler ışığında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Glokom erken dönemde hiç belirti göstermemesi nedeniyle son derece sinsi ve ilerleyici bir hastalıktır. Tanı çoğunlukla rutin göz muayenesi esnasında bu hastalıktan şüphelenerek yapılan ileri araştırmalar sonucu konulmaktadır. Genellikle tek muayene yetmemekte, belli bir süre hasta takip edilerek tanı kesinleştirilmektedir. Hastalık ilerlemeye başlayınca hasta tarafından fark edilebilir olmakta ve bu dönemde çoğunlukla hasta geri dönüşümsüz ileri optik sinir harabiyetine bağlı olarak görme kaybı tariflemektedir.   Hastalığın bazı önemli fark edilebilen belirtileri mevcuttur. Bunlar ; gözlerde kızarıklık, ağrı, fotofobi (ışıktan rahatsız olma), göz sulanması, blefarospazm (göz kapağının istemsiz sıkılması),  görme alanı kaybı ve ileri dönemde körlük olarak sıralanabilir. Bu belirtiler olduğunda mutlaka bir göz hekimine başvurmanız gerekmektedir.

 Hastalığın tanısında tonometre ile göz içi basıncı ölçümü, perimetre ile görme alanı takibi ve OKT (optik kohorens tomografi) ile retina sinir lifi kalınlığı gibi ölçümler önemli yer tutar. Tüm bu teknolojik cihazların kullanılmasının yanı sıra düzenli takip çok önemlidir. Hastaların büyük çoğunluğu ileri yaşlı olduğundan takip ve tedavilerinde yaptıkları aksaklıklar hastalığın ilerlemesinin engellenmesindeki en önemli sorundur.

Glokomun gelişimi ve ilerlemesi için göz içi basıncı, yaş, genetik yatkınlık, ırk gibi birçok risk faktörü tanımlanmış olsa da göz içi basıncını düşürmek hastalığın ilerlemesini yavaşlatan yegane faktördür. Erken Manifest Glokom Araştırması’na göre her 1 mm Hg göz içi basıncı düşüşü glokoma ilerleme riskinde % 10 azalmaya sebep olmaktadır. Glokom hastalarında göz içi basıncını düşürmek için medikal tedavi, lazer tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Medikal tedavi düşük yan etki oranları nedeniyle genellikle ilk seçenek olarak uygulanır. Medikal tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda lazer veya cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Tabi burada glokomun tipine göre ilk basamak tedavi seçenekleri değişebilmektedir. Örneğin konjenital (doğuştan) glokomda esas tedavi seçeneği cerrahidir.

Glokom hastalığı için özellikle 40 yaşından sonra en az yılda bir sefer göz tansiyonu ölçümlerini de kapsayan rutin göz muayenesi yapılmasını önermekteyiz. Özellikle ailesinde glokom tanısı olanlar daha erken yaşlarda da göz tansiyonu açısından değerlendirilebilir. Unutulmamalıdır ki glokom tedavi edilebilir bir hastalıktır.

    İçinden geçmekte olduğumuz Covid-19 Pandemisi döneminde halkımıza her konuda en iyi sağlık hizmeti vermek için hastanemizde tüm gerekli önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Randevu sistemine riayet ederek ,maske mesafe ve hijyen 3lüsü eşliğinde gerekli tüm sağlık sorunlarınız için gönül rahatlığı ile Kanuni EAH mize başvurabilirsiniz. Tüm halkımıza hastalıklardan uzak sağlıklı ve huzurlu bir hayat dileriz.

 

glukom1.jpeg

 

glukom2.jpeg

glukom6.jpeg

glukom4.jpeg

glukom5.jpeg