Normal Doğumun Önemi ve Anne Adayının Desteklenmesi

 

5 Şubat Çarşamba günü saat 14:30’da Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü toplantı salonunda Trabzon Milletvekili Sayın Bahar AYVAZOĞLU, hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Süleyman TÜREDİ, Kadın hastalıkları ve doğum Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Yeşim BAYOĞLU TEKİN ve  Yenidoğan Kliniği sorumlusu Dr. Berna HEKİMOĞLU’ nun katılımı ile “Normal Doğumun Desteklenmesi’’ konusunda basın açıklaması yapılmıştır.

Doğum hizmetlerinde kalitenin artışının sağlanması ve sezeryan oranlarının düşürülmesi için ana hedef doğum sürecinin doğru yönetimi ve anne adayının desteklenmesi olmalıdır. Doğumun normal, doğal ve sağlıklı bir eylem olduğu göz ardı edilmemelidir.

Ülkemiz OECD(Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında en yüksek sezeryan oranlarına sahip olan ülkelerden biridir. 2019 yılı için bu oran %53 olarak belirlenmiştir. Sezeryan oranlarının azaltılmasına yönelik pek çok uygulamanın yürürlüğe girmesine rağmen bu oranda düşüş sağlanamamaktadır.

2015 yılından beri  Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir program dahilinde doğum hizmeti veren hastanelere anne dostu ünvanı verilmeye başlanmıştır. Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21 Ekim 2019 tarihinde bu ünvanı almaya hak kazanmıştır. Anne dostu felsefesi doğrultusunda yürütülen hizmetler sayesinde son 6 ay içinde sezeryan doğum oranları hızla düşmeye başlamış ve %18’in altına inmiştir.

Normal Doğumun Anne İçin Avantajları :

• Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır.

• Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler.

• Normal doğum yapan bir anne büyük bir güven ve başarma duygusu hisseder.

• Normal yolla doğuran anne daha kısa sürede düzelip normal hayatına döndüğü için bebeği ile birebir daha fazla ilgilenebilmekte, anne ile bebek arasındaki cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşmekte bunlar da bebek ve anne arasındaki bağlantının daha güçlü olmasına yol açmaktadır.

• Normal doğumda sezaryene göre "doğum sırasında anne ölüm oranı" daha azdır.

• Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı vardır. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.

• Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar daha azdır.

• Normal vajinal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikâyeti sezaryene göre çok azdır.

Normal Doğumun Bebek İçinde Faydaları:

• Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı oluşma riski daha azdır. Bebek doğum kanalından geçerken göğüs kafesinin sıkışmasına bağlı olarak akciğerlerdeki sıvı dışarı çıkar. Bu nedenle de bebeklerde geçici solunum sıkıntısı gibi sorunlar daha az görülür. Yoğun bakıma daha az ihtiyaç duyarlar.

• Normal doğumla doğan bebeklerin bağışıklık sistemleri daha kuvvetlidir. Doğum kanalından geçen bebek annenin kanalındaki florasını kendi bağırsak florası ile eşleştirir. Bu bakteriler yararlı bakteriler olup çocuğun sağlığı için yetişkinlik döneminde de ona hizmet edecek olan bakterilerdir. İlk mikrobik flora ortamının düzgün gerçekleşmesi çocuğun uzun vadeli sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki, dünyaya sezeryan ile gelen ve yetersiz anne sütü alan çocuklar ilk 3 yılda daha çok allerjik hastalıklar ile karşı karşıya kaldıkları gibi daha çok antibiyotik de kullanmaktadır. Böylelikle hem yetersiz bir bakteri topluluğu ile dünyaya geldikleri gibi hem de ne yazık ki olan faydalı bakterilerin bir kısmını da kaybetmektedirler.

• Normal doğum ile doğuran anneler bebeklerini daha erken bir sürede emzirmekte bu durumda süt yapımının artmasına sebep olmaktadır. Anne sütünde de hem bakteri hem de besinler bulunmaktadır. Bebek anne sütü ile de yararlı bakteriler alacağından bu durum bebeğin bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olmasına sebep olmaktadır. Obezite gibi pek çok hastalığa karşı koruyucu olacaktır.

Anne Adayı Doğuma Nasıl Hazırlanmalıdır?

Anne adayını eğitmeden sezeryan doğum oranlarını düşüremeyeceğimizin farkındayız. Gebelik sürecinde anne adayının desteklenmesi, eğitimi ve doğum sürecine hazırlanması için gebe okulu açılmıştır. Anne adayı hem gebelik, doğum ve lohusalık döneminde yaşayabileceği problemler ile ilgili bilgilendirilmekte hem de doğum süreci ile ilgili eğitimler verilmektedir.

Doğum sürecinde uygulanacak nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilmekte, masaj teknikleri ile ağrının nasıl azaltılacağı gösterilmektedir. Bunun dışında doğumun kolay olabilmesi için yapılması egzersizler hem plates topu ile hem de ayakta ve yerde yapılabilecek hareketler konusunda eğitim verilmektedir. Ayrıca bu eğitime anne adayları ile birlikte doğumda kendisine eşlik edecek bir yakını da katılabilmektedir.

Anne Dostu Doğum Nasıl Olmalıdır:

Anne dostunun felsefesi tıbbi müdahalelerden arındırılmış doğal doğumun desteklenmesi olarak açıklanabilir.

Anne adayına doğum süreci boyunca kendini güvende hissetmesi ve özgüven kazanması için tecrübeli doğum ekibi tarafından fiziksel ve duygusal destek verilmektedir ve mahremiyetlerine özen gösterilmektedir.

Tek kişilik, geniş ve konforlu ev sıcaklığı olan ortamlar anne adaylarına sunulmaktadır. Anne adayı bu süreçte kendine destek olacak bir yakını yanında bulundurabilmektedir. Doğum sürecinde anne adayı özgürce hareket edebilmektedir.  Kasılmalar sırasında ağrının azaltılması için masaj, hareket değişikliği, gevşeme, duş alma, imgeleme gibi rahatlatıcı tekniklerin uygulanmasını sağlanmaktadır.  Anne adayının ihtiyacı olan sıvı ve enerjiyi alabilmesi için gerekli miktarda su ve enerjisi yüksek sulu gıdaları alması desteklenmektedir. Bebek doğar doğmaz anne teni ile temas etmesi sağlanmakta ve mümkün olan en kısa sürede emzirilmeye başlanmaktadır. Doğumun içgüdüsel bir olay olduğu unutulmamalıdır. Her annenin içinde bebeğini dünyaya getirecek güç bulunmaktadır. Bu süreçte anne adayı desteklenmeli, güçlendirilmeli, kendisi hakkında doğru kararları verebileceğine inandırılmalıdır. Her anne normal doğum yapma hakkının farkında olmalı ve bu hakka sahip çıkmalıdır.


 
normald.jpg