Başhekimiz Prof. Dr. Süleyman Türedi, Hastanenin İhtiyaçlarını ve Trabzon’un Genel Sağlık Durumunu Yerel Basına Değerlendirdi

hbr_m.jpg 
 
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Türedi ile hastanenin fiziki şartlarının yanı sıra hastaneye kazandırılacak yeni birimleri, Trabzon’daki hastanelerin genel durumunu ve şehrin sağlık konusundaki ihtiyaçlarını konuştuk. Türedi, “Hastanemizdeki en büyük problem ulaşım sorunudur.  Bütün bölgeye hizmet veren hastane ama insanların buraya ulaşımıyla ilgili büyük sorunları var.Yoluyla, temizliğiyle, ağaçlandırılmasıyla, çevre düzenlemesiyle hastane tüm kurumların elinin üstünde tutması gereken bir yer.Trabzon’da bir bütün hastane eksikliği söz konusu.Trabzon’a Şehir Hastanesi yüzde 100 lazım.” dedi.

EN BÜYÜK PROBLEM ULAŞIM SORUNU
Bölgede en fazla nüfusa hizmet veren 2. hastane olduklarını kaydeden Türedi, hastanenin verdiği hizmet karşılığında ulaşım ve çevresel faktörler gibi eksiklikleri olduğunu vurguladı. Türedi, “Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde toplamda 665 yatak var. 100 küsur de yoğun bakım ünitesinde yatak sayısı var. Yeni doğan yoğun bakımlarla 110’u, yeni açacağımız yoğun bakımlarla yatak sayısı 120’yi bulacak. Dolayısıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesinden sonra bölgenin en kapsamlı hastanesi. Rize’den hatta Artvin’den Samsun’a kadar en kapsamlı 2. hastane diyebiliriz. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi, üniversite olduktan sonra ve orayla ilintili olduktan sonra biraz daha hızlı gelişti. Buna rağmen en kapsamlı, en fazla nüfusa hizmet veren ikinci hastaneyiz. Buradaki en büyük problem ulaşım sorunudur.  Bütün bölgeye hizmet veren hastane ama insanların buraya ulaşımıyla ilgili büyük sorunlar var. Trabzon Meydanı’ndan direk dolmuş hattı yok. Var mı? Yol eksiği var. Yalnız Çömlekçi Mahallesi’nden araç kalkıyor. Ancak orası da insanların alışkın olduğu bir ulaşım yeri değil. Belediye otobüs sayılarımız da maalesef yetersiz. Belirli saatten sonra özel aracınız yoksa buraya gelemiyorsunuz. Halbuki yoluyla, temizliğiyle, ağaçlandırılmasıyla, çevre düzenlemesiyle hastane tüm kurumların elinin üstünde tutması gereken bir birim… Bu sorunların çözülmesi gerekir. Göreve geleli 7 ay oldu. Ve bunlarla mücadele ediyoruz. Bu konuda da medyadan destek bekliyoruz.” diye konuştu.

MEDYADA YER ALAN VIP KOLTUK İDDİASI…
Medyanın hastanenin gerçek sorunlarına eğilmediğini ve enerjinin farklı yerlerde tüketildiğini ileri süren Türedi, “Basında çıkan haberde bir hayırsever iş insanın 20-25 bin TL’lik bağışıyla almış olduğumuz refakatçi koltuklarıyla ilgili art niyetli bir şekilde sunum yapıldı. Yapacağımız küçük bir tören öncesi koltukları bir yere topladık. Bir plaket töreni düzenleyelim dedik. O sırada boş koltuklara resim çekip ‘bu koltuklar bürokratlara rezervli’ şeklinde yayın yapıldı. Bu tür şeylerle uğraşıp enerjimizi tüketiyoruz. Enerjimizi oraya tüketeceğimize insanların hastaneye ulaşmasıyla ilgili hiç mi bir şikayet gelmemiş? Basın hiç mi dert edinmemiş bunu? Çömlekçi insanların normal ulaşabileceği yer değil ki. Bir de hasta halinizi düşünün… Bunun dışında hekim eksikliğimiz vardı. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, kendisi Trabzon Of’tandır. Onun da desteği ve Trabzon milletvekillerinin destekleriyle beraber gastroenteroloji, nefroloji ve çocuk kardiyolojisi gibi birçok bölüm buradan ayrılmak durumunda kalmıştı. Bunların tamamlanmasıyla ilgili girişimlerimiz oldu. Şimdi İslamoğlu’nun desteğiyle bu atamada hekimler geliyor. Tabi gelince de hekimleri burada tutabilmek önemli. 2 yıl zorunlu hizmetleri olacak. Burada kalmaları için memleketimizi beğenmeleri lazım. İşte hastanenin ulaşımı, şehrin sosyal yaşantısı hepsi birbiriyle iç içe.” şeklinde ifade etti. Gelecek yıl hastaneye kazandırılacak yeni merkezlerle hastanenin daha iyi hizmet vereceğini aktaran Türedi, “Yeni bir merkezimiz açılacak. İnme merkezi… Önümüzdeki ay sonuna yetiştireceğiz. Cihazların büyük kısmı alındı. Birkaç tane eksiğimiz var. Felç geçiren hastalara çok çabuk müdahale edip anjiyo ile beraber damarların açılmasını sağlayacağız. Sadece KTÜ Tıp Fakültesinde yapılan işlemdi. İnme merkezimizden sonra yapmayı planladığımız birkaç tane daha çalışmalarımızla önümüzdeki sene hastane çok daha iyi olacak.” diye söz etti.

HASTANEYE ‘ANNE DOSTU HASTANE’ UNVANI…
‘Anne Dostu Hastane’ unvanı aldıklarını dile getiren Türedi, “Yakın zamanda ‘Anne Dostu Hastane’ hüviyeti kazandık. Onun sertifikası verildi. Anne dostu ne demek? Gebeliğin başlangıç aşamasından çocuğun doğumundan sonraki dönemine kadar tamamen gebelik süresini kapsayacak şekilde çocuğun da annenin de uluslararası standartlarda bakım almasını garanti ediyoruz. Bakanlık da bununla ilgili gayet net kriterlerle değerlendirme yapıyor. Dışarıdan da hastaneyi değerlendirecek yaklaşık 5-6 kişilik ekip geliyor. Yerinde görerek değerlendiriyorlar. Takip edilen gebelerle konuşuyorlar. Fiziki şartlara bakıyorlar. Ve sayılı hastaneye bu unvanı veriyorlar. Bizim ölçeğimizde bu kadar büyük hastane olup bu kadar fazla doğum gerçekleştiren hastane olarak ‘anne dostu hastane hüviyetini kazanan 3. hastane olduk Türkiye’de. Bölgemiz için de güzel bir gelişme.” şeklinde açıklama yaptı.

PERSONELİN KREŞ İSTEĞİ ŞİMDİLİK RAFA KALDIRILDI
Hastane personelinin kreş isteği sorumuza cevap veren Türedi, “Hastane çalışanlarımızın bir kreş isteği ben başladığım gibi kulağıma geldi. Böyle bir istek olmasaydı da benim de 2 çocuğum var ve eşim de bu hastanede çalışıyor. Biz de çocuğumuzu bir yere bırakma ihtiyacı hissediyoruz. Böyle bir potansiyel varsa biz de hastane yakınlarında kreş açtırabilir miyiz, diye düşündük. Bununla ilgili anket yaptırdık. Bu ankette ‘evet benim kreşe ihtiyacım var ve çocuğumu buraya gönderirim’ diyen sayısı çok düşük çıktı. Bazı şeyler gerçekten talep varmışçasına çok ses çıkartıyor. Ama objektif olarak ortaya döktüğünüzde göründüğü gibi olmayabiliyor. 20-25 kişi olumlu yanıt verdi. Bu sayı da kreş açmak için yeterli görülmedi. Şuan için rafa kaldırıldı. İleride yeterli sayıda talep olursa özel bir kurumla anlaşıp belki yakınlarda bir şube açılabilir. Hastane içerisinde olmasının artıları, eksileri var. Çalıştıracağımız personelin yapacağımız yatırımın bir karşılığı olması lazım. 2019 yılında rafa kaldırıldı. 2020’de belki gözden geçirilebilir.” diye değerlendirdi.

DOĞAL GAZ HATTI BAĞLANACAK
Doğal gaz hattının hastaneye bağlanarak 2020 yılında aktifleşeceğini dile getiren Türedi, “Hastanemize gelen tek bir yol var. O yola zarar gelse tabi ki hastaneye ulaşım mümkün olmaz. Daha öncesinde istinat duvarı çökmesi olmuştu. Normalde yolumuz da kötü zaten. Hastane yolu şeklinde değil. Yoldaki bozukluklar ambulansla taşınan hastaya da zarar verebilir. Yolla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu’nun bize sözü var. Şimdi doğal gazla ilgili çalışma yapılacak. Doğal gaz da hastanemize ulaşacak inşallah.  Yani hatlar bu sene gelmiş olacak 2020 yılında kullanıma açılacak. Doğal gaz hattı da o yoldan geçecek. Sonra o yolda bir düzenleme sözü aldık sene sonuna kadar.” şeklinde konuştu.

DEVLET ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN BEDELİNİ VERMEMİŞTİR
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinin ekonomisini değerlendiren Türedi, “KTÜ’nün öğretim üyesiyim. Sözleşmeli olarak burada bulunuyorum. 2 yıllık bir sözleşmem var. Devam edip etmeyeceğimizi de zaman gösterecek. KTÜ Tıp Fakültesinin ekonomik sorunlarında üniversitenin yönetimsel sorunlarının da payı var. En büyük sorun üretilen hizmetin yeterli karşılığı olmaması. Devlet halkına, milletine sağlık hizmetini sunacağım diyebilir. Saygı duyarım. Ama bu demek değil yapılan işin karşılığı olmayacak. Özel hastanede hizmetin bedeli 100 TL’dir, devlette 1 TL’dir. Üniversitede yapılan şey özellikli hizmettir. Özellikli hizmetin de karşılığı yüksektir. En iyi hocalara, hekimlere muayene olmak istiyoruz. O kişileri özelde tutmayıp da üniversitede tutmanın avantajları olması gerekir. Orada bir ürün var. O ürünün de bir karşılığı var. Devlet bu karşılığı vermemiştir şu zamana kadar. Üniversitelerde bu yüzden batma noktasındadır. KTÜ de bunlardan biridir.” söyledi.

TRABZON’A ŞEHİR HASTANESİ YÜZDE YÜZ LAZIM
Bazılarının israf olarak yorumladığı Şehir Hastanesinin Trabzon için elzem olduğunun altını çizen Türedi, “Şehir Hastanesi, Trabzon’a lazım mı? Yüzde 100 lazım. Diğer şehirlerdeki Şehir Hastanesini tartışabiliriz. Gerekli, gereksiz, nasıl işletilecek, kim işletecek gibi… Ama Trabzon’a Şehir Hastanesi kesinlikle lazım. Çünkü Trabzon’da bir bütün hastane eksikliği söz konusu. Benim hastanemde kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları gibi Ahi Evren Hastanesinde olan hekimlerin büyük bir kısmı benim hastanemde yok. Benim hastanemde olanlar da Ahi Evren’de yok. Üniversite Hastanesinde birçok bölüm var ama yatak sorunu var. Bizde de yatak sorunu yok hekim sorunu var. Ahi Evren ve hastanemizin ulaşım problemi var. Fatih Devlet Hastanesi ise 2. basamak hastane. İşte bunların hepsi Trabzon’da bir sağlık sorunu oluşturuyor. Şehir Hastanesi bunların hepsini toparlayacak. Bu sorunları giderecek tek proje. Yeri, işletmesi tartışılır. Ama olup olmamasının tartışılmaması lazım. Trabzon’a mutlaka bu hastane gerekli. Bin yatak kapasiteli Şehir Hastanesi Trabzon için ideal.” şeklinde anlattı.

Habere bu linkten ulaşabilirsiniz...



Kaynak www.gunebakis.com.tr