2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

otizm1.JPG
 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve sorunlara çözüm bulmak amacı ile Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir. Ayrıca her yıl “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizm ile ilgili araştırmaların teşvik edilmesiyle erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Otizm, belirtilerin erken çocukluk döneminde başladığı gelişimsel bir bozukluktur. Epidemiyolojik çalışmalar otizm sıklığının 1970’lerden günümüze arttığını bildirmektedir. İlk risk belirtileri, yaşamın ilk 1-2 yılında görülebilmektedir. Bu nedenle 2 yaştan küçük çocuklarda pek çok belirtiyi görmek ve değerlendirmek mümkündür.

Belirtiler: Sosyal–iletişimsel alanda yetersizlikler, sınırlı tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyretmektedir. Bu çocuklarda; konuşma geriliği, toplumsal–duygusal karşılıkta yetersizlik, sözel olmayan iletişimde yetersizlik, yüz ifadesinde kısıtlılık, kısıtlı taklit becerisi, ilişki kurma ve sürdürmede yetersizlik, yalnızlığı tercih etme, oyun ilişkilerinde isteksizlik, basmakalıp ve tekrarlayıcı hareketler, aynılıkta ısrar, rutine sıkı bağlılık, sınırlı ve yoğun ilgi alanı, kokuya, sese, tada az veya aşırı duyarlılık görülebilmektedir.

Otizm sıklıkla yaşam boyu süren bir durumdur. Ancak, erken tanı ve yapılan erken müdahaleler seyri büyük oranda etkileyebilmektedir. Erken yaşlarda tanı konan ve uygun eğitim alan bu çocuklarda otizm belirtileri gerileyebilmektedir. Bu nedenle herhangi bir belirtiden şüphelenilen olgularda çocuk –ergen psikiyatri uzmanlarına başvuru önerilmektedir.

Uzm.Dr.CananİNCE

Çocuk Ruh Sağ. Has. Uzm.