Spontanpnömotoraks Ameliyatları Hastanemizde Başarılı Uzmanlarımız Tarafından Yapılmaktadır.

akciger_m.jpg 
 

Spontanpnömotoraks  ( akciğerin sönmesi ) nedir? nasıl oluşur.

    Akciğerin; kendi üzerini saran ve ona yapışık olan ve göğüs duvarını kaburgaların iç kısmını saran iki adet zarı mevcuttur. Herhangi bir nedenle bunların arasında hava birikimine Pnömotoraks denir. En sık kazalar sonucu meydana gelir. Kanser, enfeksiyon, KOAH gibi herhangi bir sebeple akciğer dokusunun bütünlüğünün bozulması ile de akciğer zarları arasına hava sızarak akciğerin sönmesine neden olabilir.

  Bazen de herhangi bir akciğer hastalığı olmadan da pnömotoraks gelişebilir. Bu tip olguları primer spontan pnömotoraks olarak sınıflandırmaktayız. Bu hastalar genellikle astenik vücut yapısına sahip erkek hastalardır. Bu hasta grubunda akciğer uç kısımlarında bulunan hava keseciklerinin akciğer zarına açılması nedeni ile nefes borusu yoluyla akciğerlere alınan hava akciğer zarları arasına kaçmaktadır. Böylece akciğerin sönmesine ve görev yapamamasına neden olur.

Pnömotoraks olan hastanın şikayetleri nelerdir?

   Hepsinde ortak olan ani başlayan göğüs ağrısı şikâyetidir. Buna bazen öksürük ve nefes Darlığı şikayeti de eşlik edebilir. Bazen akciğer zarı arasında biriken hava miktarının artmasına bağlı olarak göğüs kafesi içindeki basıncın artması nedeni ile kalp ve damarlara baskı oluşturarak kişiyi ölümle tehdit eden tablolara yol açabilir. Bu nedenle göğüs ağrıları, kişinin yaşı ne olursa olsun ciddiye alınmalı ve bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Pnömotoraks nerede ve nasıl tedavi edilmelidir?

    Pnömotoraks tanısı alan hastalar mutlaka Göğüs Cerrahi Uzmanı gözetiminde ve hastanede tedavi edilmelidir. Hastanın tedavisinin nasıl yapılacağını hastanın kliniği ve pnömotoraksın miktarı belirlemektedir.

   Klinik olarak rahat olan hastalarda düşük orandaki pnömotorakslar oksijen solutularak tedavi edilebilir. Pnömotoraks miktarı fazla olan veya mevcut hastalığı hastanın durumunda bozulmaya neden olduğu durumlarda göğüs tüpü uygulaması yapılmaktadır.

   Göğüs tüpüne rağmen akciğer zarı arasına kaçan havanın devam etmesi, pnömotoraksın tekrarlamış olduğu durumlarda, hastanın sağlık kuruluşuna erişiminin uzak olduğu yerde yaşıyor olması, dalgıç, pilotlarda olan pnomötoraks olguların opere edilmesi gerekir.

  Hastanemizde VATS ( video görüntüleme eşliğinde kapalı cerrahi ), açık cerrahi yöntemlerle başarılı bir şekilde bu hastaların operasyonları  Göğüs Cerrahi Uzmanımız Op.Dr.Harun TUNÇ tarafından gerçekleştirilmektedir. 
 
akciger1.jpg