Hastanemizde Terlemeye Yönelik Ameliyatlar Yapılmaya Devam Ediyor.

terleme_m.jpg 
 

PRİMER HİPERHİDROZ (SEBEPSİZ AŞIRI TERLEME)

Hiperhidroz nedir? Normal terleme ile arasındaki fark nedir?

 Hiperhidroz (aşırı terleme ) normal terleme dışında vücudun genelinde veya belirli bir bölgesinin aşırı terlemesidir. Normalde terleme olayı fizyolojik bir olaydır. Artmış olan vücut sıcaklığını dengede tutmak için terleme mekanizmasını kullanır. Bundan ötürü fiziksel egzersiz, obezite, sıcak ve nemli ortamlar kalın giysiler giymek terlemeye neden olur.

 Normalde koştuğumuzda ya da aşırı aktivite yaptığımızda vücut fazla ısısını uzaklaştırmak için terleyecektir. Aktivitede bulunmadan ve ortam sıcaklığına bağlı olmadan yaz – kış aynı şekilde terliyorsa bu durumda hiperhidrozis ten bahsetmek gerekir.

Hiperhidroziste tanı nasıl konur?

 Hiperhidrozisin tanısı hastanın şikayetlerinin dinlenilmesi ve fizik muayenesi ile konulur. Ancak bazı sistemik hastalıklarda meydana gelen aşırı terlemelerden ayırt edilmesi gerekir. Örneğin hipertiroidi (guatr bezinin aşırı çalışması) sistemik enfeksiyon hastalıkları, feokromasitoma, geçici tansiyon yükseklikleri, şeker hastalığı gibi. Bir hastalığa bağlı olan terlemeler genelde tüm vücutta olan terlemelerdir.

Toplumda çok sık mı görülür? Hiperhidroziste tüm hastalarda bulgular eşitmidir?

 Nüfusun yaklaşık yüzde birinde görülür. En sık el ve ayaklarda, koltuk altlarında daha az oranda ise alında görülmektedir. El ve ayaklarda olan çoğunlukla çocuklukta başlarken koltuk altında olan ise daha çok ergenlikte ortaya çıkmaktadır. Tüm hastalarda aynı şiddette değildir.

 Hiperhidrozisi olan tüm hastalar tedavi edilir mi? Tedavi seçenekleri nelerdir?

 Kişilerin sosyal yaşantısını, iş hayatını ve psikolojisini etkiliyorsa tedavi etmek gerekir.

 İlaç tedavisi: Ameliyatın hasta tarafından tercih edilmediği ya da riskli olduğu grupta tercih edilir. Bu grupta hastaya terleme önleyici pomad ve losyonlar, iyontoforez, botox gibi yöntemler uygulanır.

 Cerrahi yöntem: Hastanemizde Göğüs Cerrahisi tarafından genel anestezi altında VATS denen kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak koltuk altından bir adet 1 cm’lik cerrahi kesi ile kamera eşliğinde cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir. Özellikle el koltukaltı ve yüz aşırı terlemelerinde uygulanmaktadır ve bu bölge aşırı terlemeleri için kalıcı çözüm sağlamaktadır. Bu operasyonda aşırı terlemeye neden olan sinirlere yönelik cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Sempatektomi ameliyatlarını başarı ile gerçekleştiren Göğüs Cerrahi Uzmanımız Op.Dr.Harun TUNÇ; aşırı terleme, kişileri çok rahatsız ettiği için Psikososyal Sorunlarıda beraberinde getirmektedir. Bu anlamda  ameliyat sonrasında hastalarımızdan olumlu geri dönüşler almamız ameliyatın gerekliğinin önemine vurgu yapmıştır.