Hastanemizde Laparoskopik Onkolojik Cerrahi Operasyonları Başarıyla Sürüyor
02 Şubat 2023

Hastanemizin hekimlerinden Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aydın Aktaş’ın Laparoskopik Onkolojik Cerrahi operasyonları konusunda verdiği bilgi ve veriler şu şekildedir: Mide ve kolorektal kanser dünya çapında en yaygın kanserlerden biridir ve kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Tanı ve sistemik tedavideki (kemoterapi ve radyoterapi) gelişmelere rağmen, lenf nodu diseksiyonu ile birlikte gastrektomi (midenin çıkarılması) ve kolektomi (kalın bağırsağın çıkarılması) cerrahi tedavinin temelini oluşturmaktadır.

Laparoskopik cerrahi ilk olarak 1990’lı yıllardan bu yana mide ve kolorektal kanser cerrahisinde kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Laparoskopik cerrahinin açık cerrahiye göre birçok avantajı vardır: Laparoskopik cerrahi açık cerrahiye göre daha iyi peroperatif sonuçlara (daha az intraoperatif kanama ve daha az kan transfüzyonu, daha az postoperatif ağrı, daha iyi akciğer fonksiyonları, daha az yara enfeksiyonu), gastrointestinalmotilitenin daha hızlı iyileşmesi ve hastaların daha erken beslenmeye başlanması, bağışıklık fonksiyonlarında daha az bozulma ile daha az postoperatif komplikasyon ve daha hızlı iyileşme ile daha kısa hastanede kalış süresi gibi birçok avantajı olmaktadır. En önemlisi ise laparoskopik cerrahi erken ve ileri aşamada mide ve kolorektal kanserli hastalarda onkolojik açıdan etkili ve güvenli olup; genel sağ kalım, hastalıksız sağ kalım ve patolojik sonuçlar açısından açık cerrahi yöntemlerle arasında fark bulunmadığı birçok meta-analiz çalışmalarında gösterilmiştir. Ayrıca, genel morbidite ve ölüm oranı da açık ve laparoskopik cerrahide benzerdir.

Gastroenteroloji Cerrahi kliniği olarak son 2 yılda 177 mide ve kolorektal kanser ameliyatının 91’ini laparoskopik olarak gerçekleştirdik. SBÜ Kanuni Eğitim ve Araştırma hastanesi olarak laparoskopik kanser cerrahisinde bölgenin merkezi olduk ve bunu devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra son 2 yılda ileri laparoskopik işlemlerden sayılan morbid obezite (75 Sleevegastrektomi ve 2 Roux-en-Y gastrik bypass) ve 22 hiatalherni (Nissenfundoplikasyon) ameliyatlarını da gerçekleştirdik. Destekleri için başta ameliyathane hemşirelerim Elif ve Aydın’a, ameliyathane sorumlu hemşirelerimiz Nazmiye ve Gülden Hemşireye, Genel Cerrahi asistan doktorlarına, Op. Dr. Ekrem Koç ve Op. Dr. İsmet Çelik’e, Prof. Dr. Ahmet Akyol nezdinde Anestezi Bilim Dalına ve Başhekimimiz Prof. Dr. Süleyman Türedi nezdinde hastane yönetimine teşekkür ederim.

Laparoskopik Mide Kanser Cerrahisi
Laparoskopi3.jpeg