Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Polikliniğinde Görevli Perinatoloji Uzm. Dr. Onur Kaya ve Hemşire Hülya Aydın Tarafından Kordosentez ve Amniosentez İşlemleri Başarılı Şekilde Gerçekleştirilmiştir

Gebelik süresince yapılan tüm tarama testlerinin ( 2’li Test, 3’lü Test, Ayrıntılı Ultrasonografi…) hiç biri genetik olarak hasta bir bebek varlığını kesin olarak saptama gücüne sahip değildir. Tarama testlerinde risk saptanan gebeliklerde bebeğin doğmasını beklemeden Prenatal genetik tanı ancak fetusa ait hücrelerin genetik olarak incelenmesi ile mümkün olmaktadır. Bu hücreler ise gebelik haftasına göre fetusun içinde bulunduğu sudan örnek alınarak (Amniosentez) veya fetusun göbek kordonundan kan alınarak (Kordosentez) elde edilebilmektedir. Amniosentez/Kordosentez tüm dünyada uygulanan ve alternatifi olmayan işlemlerdir.

İşlem hakkında bilgi veren Op. Dr. Onur Kaya; “Doğum öncesi gerekli müdahalenin yapılabilmesi veya bebek dünyaya geldiğinde gerekli müdahaleler için hazırlık yapılabilmesi amacıyla prenatal genetik tanı hayati öneme sahiptir. İşlem poliklinik şartlarında anestezi ihtiyacı olmadan, steril şartlarda karın cildinden özel iğneler ile Amniosentez için uterin kaviteye girerek, Kordosentez için ise aynı yolla göbek kordonuna girilerek gerekli örnekler alınarak yapılmaktadır. Tüm işlem yüksek çözünürlüklü ultrason cihazının kılavuzluğunda yapılarak bebek korunmaktadır” dedi.

Ayrıca Op. Dr. Onur Kaya “Prenatal tarama ve tanı testleri oldukça özenli ekip çalışmasını gerektirmektedir. Diğer görevlerinin yanında her yıl binlerce gebeyi tarayan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzman doktorları başta olmak üzere, risk saptanan hastaları değerlendirilerek gerekli genetik testleri planlayan Genetik Hastalıklar uzman doktoru Said Çelik ve tüm yardımcı sağlık personelinin emekleri sonucunda işlemler gerçekleşmektedir” dedi

Uzm.Dr. Onur Kaya Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesinde hizmet veren Perinatal Merkez kurulum sürecinde emeği geçen başta İl Sağlık Müdürümüz Dr. Hakan Usta’ya, Başhekimiz Prof Dr. Süleyman Türedi’ye,Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin’e, perinatoloji eğitimi boyunca eğitim veren ve desteklerini esirgemeyen başta Ankara Şehir Hastanesi Perinatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof.Dr. Aykan Yücel olmak üzere tüm hocalarına teşekkürlerini dile getirdi.

okaya1.jpg