Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik

Hiperbarik Oksijen Tedavisi, hastaların bir sualtı hekimi ve bir operatörün sorumluluğunda kapalı bir kabin içerisinde ve deniz seviyesinden daha yüksek bir basınçta, aralıklarla %100 oksijen soluduğu bir tedavi yöntemidir. Yüksek basınç altında oksijen tedavisi öncelikli olarak dalgıçların vurgun ve gaz embolisi hastalıklarında ana tedavi olarak kullanılmakta olup santral retinal arter tıkanıklığına bağlı ani görme kaybında, soba ve şofben zehirlenmelerinde gördüğümüz karbonmonoksit zehirlenmelerinde, deprem gibi uzuv kaybı tehlikesi yaratacak olaylarda ve ani işitme kaybı gibi vücudun acil oksijen ihtiyacının olduğu durumlarda saatler içinde başlanan akut tedavi olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra kalça çürümesinin bir çeşidi olan avasküler nekrozun, yumuşak doku enfeksiyonunun, kronik dirençli yaraların, radyoterapi sonrası gelişen sistit ve yaraların, kronik kemik enfeksiyonlarının, riskli greft ve fleplerin, nekrotizan fasit ve gazlı gangrenin tedavilerinde kullanılmaktadır. Hipoksik iskemik ensefalopati ve beyin absesinde de yardımcı tedavi olarak hastalara verilmektedir.

Hastalar basınç odası içine alınır, sonrasında kontrollü ve yavaş bir şekilde ortamın basıncı yükseltilir. Oksijen, sıklıkla maske yolu ile solunur ancak gerekli olduğunda başlık veya endotrakeal tüp ile de uygulanabilmektedir. Hastaların seans süresi ve sayısı klinik durumları değerlendirilerek planlanmaktadır.

Hastalarımızın basınç altına güvenle alınabileceğini kesinleştirmek için astım, KOAH, geçirilmiş verem öyküsü, epilepsi, kalp yetmezliği gibi tedavi sırasında sıkıntı oluşturabilecek hastalıklar önden sorgulanır ve akciğer görüntülemeleri kontrol edilir.

Kliniğimizden Haberler

26 Nisan 2024