Hastanemizde Supin ve Pron Perüktan Nefrolitotomi (PNL) Kursu Gerçekleştirildi
07 Mart 2024

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Türk Üroloji Derneği Doğu Karadeniz Şubesi işbirliği ile Supin ve Pron Perüktan Nefrolitotomi (PNL) kursu gerçekleştirildi.

Perkütan Nefrolitotomi (PNL) böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan endoskopik bir cerrahi tedavi seçeneğidir. Perkütan kelimesi ciltten girilerek anlamına, nefrolitototmi ise taşların böbrek dışına çıkarılması anlamına gelmektedir. Bu yöntemle böbreğe ulaşılmak üzere vücut yan bölgesinden 8-10 mm lik bir kesi yapılmaktadır. Sonrasında özel endoskopik sistemler ile böbrek içindeki odacıklara ulaşılır ve taşlar özel aletler ile küçük parçalara ayrılarak vücut dışına çıkarılır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde, kurs sorumlularımız Prof. Dr. Ural OĞUZ (Giresun Ünv.), Prof. Dr. Ersagun KARAGÜZEL (KTÜ), Doç. Dr. Hasan Rıza AYDIN (Sağlık Bilimleri Ünv.), Doç. Dr. Ercan ÖĞREDEN (Giresun Ünv.), Dr. Örğt. Üyesi Hamit Zafer AKSOY (Sağlık Bilimleri Ünv.) ve Dr. Öğrt. Üyesi Görkem AKÇA (Recep Tayyip Erdoğan Ünv) koordinatörlüğünde, teorik sunular ardından ameliyathaneye geçilerek üç canlı cerrahi ( büyük böbrek taşlarında kapalı cerrahi yöntem) yapıldı. Kursa Erzurum, Erzincan, Rize, Giresun ve Trabzon’dan olmak üzere 30 uzman ve asistan hekim katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlandı.

• pnl
  • pnl8