21-28 Nisan Ebeler Haftası

ebehafta.jpeg 

21-28 Nisan Ebeler Haftası olması nedeniyle hastanemiz Numune kampüsünde toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Ebe olarak görev yapan çalışanlarımıza hastane yönetimi tarafından çiçek takdimi yapıldı.

Ebeler Haftasında Ebeliğin Felsefesini Anlamak

‘’Karnı burnunda ise gebedir, burnu karnında ise ebedir. ’’ aslında ebelik mesleği için söylenmiş çok anlamlı ifadelerden birisi. Bu mesleğin ne kadar alçak gönüllülükle yapıldığı ve insanla iç içe olan tamamen fedakarlık, iletişim ve hoşgörü ile yapılan ve kişinin pek çok özveri ile gerçekleştirdiği bir meslek grubu olduğunu anlatmaktadır.

Ebelik uygarlık tarihi kadar eski bir meslek.  Mısır’a, Çin’e, Asurlulara kadar uzanıyor ebelikle ilgili bilgiler. Antik Yunan’da en tanınmış ebe Socrates’in annesi Phaenarete ebelikle ilgili ilk kitabı yazmıştır. Bu kitapta kadın üremesi sistemi, gebelik, lohusalık gibi pek çok bilgi yer almaktadır. Ebelik kadınlara has bir meslek grubudur ve Osmanlı zamanında da çok değer verilmiştir. Ebeler hareme girebilen ve bağımsız çalışabilen önemli sağlık çalışanları olarak kabul görmüşlerdir. Türkiye’de ilk ebelik eğitimi 1909 yılında İstanbul’da kurulan bir ebelik okulunda verilmeye başlanmıştır.

İnsanlık varoluşundan günümüze kadar doğuma yardım etme, doğum ağrısını hafifleteme, gebeye destek olma, yenidoğana bakım verme görevi ebelere verilmiştir. Aslında ebelerin hizmet verdiği kesim olan kadın ve çocuk toplumun üçte ikisini oluşturmaktadır. İyi bir doğum hizmeti ve yenidoğan bakımı anne ve bebek hastalık ve ölümlerini azaltmakta ve ülkenin gelişmişlik düzeyini ortaya koymaktadır.

Ebelik bir sanattır. Ebe anne adayını gebeliğinin başından beri tanıması, anneyle saygı, sevgi ve işbirliği içinde keyifli bir doğum süreci geçirmesine yardımcı olacaktır. Ancak ülkemizde ebelik hizmeti sadece doğum esnasında sunulmaktadır. Annenin doğum sırasında ihtiyaç duyduğu mahremiyet, saygı, sabır ve destektir. Ancak ebelik sisteminin düzgün bir şekilde kurulmamış olması doğum sırasında yapılan tıbbi müdahaleleri arttırmakta ve dolayısı ile sezeryan oranları yükselmektedir.

Ebelik, derin bilgi ve deneyim gerektiren bir meslek grubu olarak kadınların tarihinde önemli bir yer tutar. Ebeler sadece doğuma refakat eden kadınlar değildiler; kadın bedeni, doğum, doğum sonrası komplikasyonlar üzerine deneyim ve bilgi sahibi olan kişilerdir. Ebelik, kadınların bilgi, deneyim ve donanımlarını güçlendiren, kadınlar arası dayanışmayı kuran ve bu nedenle bakım emeğini aşan bir meslek olarak görülmelidir.

Ülkemizde ebelik bir geçiş dönemindedir. Eski bir meslek olmasına rağmen sağlık disiplini içinde hakkettiği yeri alamamıştır. Günümüzde sezeryan oranlarında gelinen noktada bunun en anlamlı ifadesidir.

Tüm ebelerimizin ve bu mesleğe gönül vermiş sağlık çalışanlarının Ebeler Haftasını kutluyorum.

 

Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

Eğitim ve İdari Sorumlusu