1-7 Ekim Emzirme Haftası Nedeniyle Hastanemizde Bu Haftanın Önemine Dair Bir Toplantı Gerçekleştirildi

Anne sütü bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesi için eşsiz bir besindir. Bebeğin gelişmesi için gerekli olan tüm değerleri bünyesinde barındırır. Alerjik reaksiyonların gelişmesini engeller. İçerisinde barındırdığı akyuvar ve koruyucu maddeler sayesinde enfeksiyon riskini azaltır. Bağışıklık sistemini oluşturur ve korur. Emzirmek anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir.

Anne sütünün önemini vurgulamak ve emzirmeyi teşvik etmek için ekim ayının ilk haftası Emzirme Haftası olarak kabul edilmiştir. Emzirme Haftası etkinlikleri kapsamında Kanuni E.A.H Numune kampüsünde Kadın hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu  Doç. Dr Yeşim Bayoğlu Tekin, Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Öğr Üyesi  Berna Hekimoğlu ve  Hastane Bakım Hizmetleri Müdür Sevim Atalar’ın katılımıyla anne sütünün önemi vurgulandı. Yapılan programda anne sütünün hem bebek hem de anne açısından faydaları üzerinde durulurken, tüm annelerin emzirmeye teşvik edilmesinin önemi üzerine açıklamalarda bulunuldu.

Doç Dr Yeşim Bayoğlu Tekin hastanemizin ‘’Anne ve Bebek Dostu’’ olduğunu vurgulayarak doğal doğum sürecinin en önemli avantajının annenin kısa sürede emzirmeye başlaması ve anne sütünün erken gelmesi olduğunu belirtti. Dr. Öğr Üyesi  Berna Hekimoğlu ise anne sütünün bebek için çok kıymetli bir hazine olduğunu ve hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de hastalıklardan korunması için ilk altı ay sadece anne sütünün yeterli olduğunu ve en az iki yıl boyunca tüm bebeklerin emzirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Sevim Atalar ise açıklamasında emzirme haftası kapsamında doğum ve çocuk servislerinde ve poliklinik alanlarında halkı bilgilendirici faaliyetlerde bulunulduğunu bildirdi.

Anne sütünün diğer faydaları ise:

• Protein, mineral, çinko, yağ açısından zengindir.

• Annenin ilk 5 gün içereceği anne sütünde bulunan kolostrum da bulunan büyütme faktörü sayesinde organ ve sistemlerin gelişimi sağlanır.

• Obezite riskini azaltır.

• İleriki yaşlarda yaşanabilecek rahatsızlıkların oluşumunu azaltır.

• Anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık daha az görülür.

• A vitamini açısından zengin olan anne sütü göz hastalıklarına karşı da koruyucudur.

• İshal ve kabızlık daha az görülür.

• Ani bebek ölümlerinde riski düşürür.

• Aynı zamanda sakinleştirici etkisi vardır. Daha az ağlar, daha rahat uyur ve bu sayede daha mutlu büyür.

• Zeka gelişimi konusunda tartışılmaz bir önemi vardır.

emzirmefaliyet.jpg